Business

Een beginnershandleiding voor het smeden van je eigen Japanse Katana-zwaard

Over de schoonheid en eerbied van een handgemaakte Katana valt niet te twisten. Hun elegante en specifieke ontwerp is overgoten in films en literatuur. Berucht omdat ze een vijand in één klap kunnen neerhalen, zijn Katana-zwaarden een van de meest gewilde historische wapens ter wereld. Katana’s, ook wel samurai-zwaarden genoemd, worden traditioneel met de hand gemaakt. Japanse smidmakers vormden met fijne precisie metaal in een hete smederij om zwaarden te maken die klaar waren voor de strijd. Katana-enthousiastelingen hebben het eeuwenoude smeedproces voortgezet in het licht van de technologische vooruitgang in de metallurgie. Het maken van deze zwaarden is niet eenvoudig, maar met een beetje begeleiding kan elke beginnende ambachtsman proberen zijn eigen Katana te maken.

Zodra je je smederij hebt voorbereid, zie hier neem je een lang stuk staal en verwarm je het. Als je net begint, wil je beginnen met een staaf van AISI 1050-staal ter grootte van een tanto. Hierdoor ontstaat een Katana van mesformaat. Als je de dingen eenmaal onder de knie hebt, kun je een gebruikelijke Katana proberen. Verwarm je stalen staaf tot hij oranje en rood gloeit. Door de hitte zal het staal zacht genoeg worden om te hameren. Als u uw metalen staaf te gaar kookt, kan dit uw werk verpesten. Je weet dat het te heet wordt als de staaf geel of wit brandt. Als je vonken ziet, zijn dat stukjes staal die wegbranden.

Maak je stuk metaal plat door het aan één kant naar beneden te hameren. Vervolgens wil je de punt van je Katana maken. Om dit te doen, verwarmt u de kant van de staaf waar u de punt wilt hebben. Zodra het grondig is verwarmd in de smidse, hamer je een diagonaal stuk eraf. De diagonaal zou een puntige punt op uw stalen staaf moeten creëren. Neem daarna de reep en leg deze op de rand met de punt naar het plafond gericht. Hamer de punt naar beneden totdat deze stevig is uitgelijnd met de ruggengraat van de staaf. Dit zorgt voor een scherpe rand en richt de nerf van het staal. Ga door met het platdrukken van het mes aan beide kanten totdat het metaal dun wordt.

Tegenover de tip zit de tang. De Katana-tang is de onderkant van het mes die is gevormd met een handgreep. Een samurai-zwaardtang zou een derde van je hele mes moeten zijn. Creëer je tang door het uiteinde van je mes aan beide kanten naar beneden te vijlen. U wilt de onderkant vijlen totdat deze de vorm heeft die lijkt op een “V”. Je wilt niet dat de onderkant een scherpe punt heeft, gewoon een vorm waar je gemakkelijk grip op kunt krijgen is voldoende.

Nadat je je tang hebt gevijld, dompel je je mes acht uur onder in vermiculiet. Vermiculity is een zaagselachtig materiaal dat populair is bij smeden voor het koelen van metaal. De naam komt van het uiterlijk van het materiaal dat lijkt op vermicellipasta. Zodra je mes met succes is afgekoeld, kun je beginnen met het coaten van je Katana met klei. De klei die wordt gebruikt om samurai-zwaarden te coaten, is een mengsel van rode aardewerkklei, natriumhydroxide en wat water. Dit is vermalen en geverfd op vijftig procent van het bladoppervlak. Trek een laag aan van maximaal twee millimeter en zorg ervoor dat er geen luchtbellen of deuken in komen te zitten. Eenmaal gecoat, verwarm je het mes totdat het zwaard een lage rode gloed heeft. Zorg ervoor dat je de Katana bij deze stap niet oververhit. Als je moeite hebt met het zien van de rode gloed, dim dan de lichten of gebruik een donkere emmer.

Door de kleilaag kan het blad op twee verschillende snelheden verder worden gekoeld. Het ongecoate deel zal sneller afkoelen waardoor het harder wordt. Het proces wordt martensiet genoemd en vindt plaats wanneer staal, dat is gemaakt van ijzer en koolstof, snel van temperatuur verandert. Martensiet is hoe Katana’s hun curve krijgen. Herhaal het proces om een nog gemenere ronding op je zwaard te krijgen.

Gebruik een hard stuk materiaal om de resterende klei weg te schrapen. Als dat is gebeurd, moet je je handgemaakte Katana polijsten. Het is bekend dat traditionele Japanse leerlingen die zwaarden maken tot tien jaar trainen voordat ze echt samurai-zwaarden kunnen poetsen. Het rituele proces omvat speciale Japanse stenen die variëren in korreligheid. Met water gebruikt men deze stenen tegen het blad om het te reinigen van onvolkomenheden. Beginnend met de minst korrelige stenen en werkend naar de korrelige stenen, kan Japans Katana-polijsten een baanbrekend werk zijn. Maar niets dat iets waard was, was gemakkelijk. Begin je handgemaakte zwaardcollectie door je eigen Japanse samoeraizwaard te maken.